DÃCKDÃCK VISA ALLA DÄCKVISA ALLA DÄCK ÅTERFÖRSÄLJAREÅTERFÖRSÄLJARE

GRUNDLÄGGANDE OM DÄCK

Döm inte boken efter omslaget

Michelin 18 May 2010

STRUCTURE OF A TYRE

Vid första anblicken ser det ut som en svart rund sak med ett hål i mitten. Men om vi tittar under ytan så hittar vi mycket mer.

MICHELIN-däcket är komplext och högteknologiskt med många olika komponenter i olika råmaterial som är viktiga för din säkerhet.

Gummiblandningen varierar i ett däck. Varje material har olika egenskaper efter tillverkarens krav på prestanda. Varje del har höga krav på flexibilitet och styrka för att tåla den hårda vägen.

Structure of a tyre

Hur ser strukturen ut för ett däck?

Många lager ingår i det färdiga däcket. De är:

1. Innergummit

Ett lager med lufttätt gummi som är den moderna motsvarigheten till innerslangen.

2. Stomlager

Uppbyggt av tunna textiltrådar sammanlänkade med gummit. De ger däcket sin styrka och möjlighet att klara det höga lufttrycket. Det finns ungefär 1400 st i ett däck och var och en klarar en kraft på 15 kg.

3. Däckfot

Det är här som däcket greppar fälgen. Kraften från motorn överförs från fälgen till däcken och sen vidare till underlaget.

4. Kanttråd

Kanttråden gör at däcket "smiter åt" kring  fälgen med maximal styrka. Varje tråd klarar 1800 kg utan att gå av och eftersom det finns total åtta på ditt fordon (två per däck) klarar de hela 14 400 kg! En vanlig bil väger endast cirka 1500 kg.

5. Däcksidan

Skyddar mot skador från trottoarer, hål i vägen etc. Här hittar du också markeringar med viktig information.

6. Gördellager

Utgörs av uthålliga ståltrådar som sammanvävts med gummit. Det gör att däcket klarar av kurvor och inte expanderar vid rotation. Det är också tillräckligt flexibelt för att absorbera små hinder i vägytan.

7. Nollgradigt bälte

Ett säkerhetslager som minskar friktionsvärme och gör att däcket bibehåller sin form även vid höga hastigheter. För att undvika att däcket sträcks ut, används trådar som integreras i gummit och runt däcket.

8. Slitbanan

Eftersom slitbanan inte är större än en hand, är den utformat för att klara av mycket högt slitage. Den greppar också alla sorters underlag och värms upp i lägsta möjliga grad.
Så den här strukturen är mycket mer än bara en svart och rund sak med ett hål i mitten.
  • BIL
  • SUV - 4X4
  • SKÅPBIL/HUSBIL
Loader