vinter banner

TIPS FÖR VINTERKÖRNING

Vinterdäck är speciellt konstruerade för att ge optimal friktion på is, snö och modd samt klara både våta och torra vägbanor när det är kallt ute. Vinterdäck är inte avsedda att användas året om. Alla vinterdäck som är märkta med 3PMSF-symbolen (en snöflinga med tre bergstoppar) visar att de är lämpade att användas vintertid.

Den del av däcket som har kontakt med vägytan är ungefär lika stor som din hand. Eftersom däcken är din enda kontakt med isiga, snötäckta och våta vägbanor – välj endast de bästa vinterdäcken för ditt fordon.

  1. Använd vinterdäck
    Godkända  vinterdäck ska användas mellan den 1 december och den 31 mars. Dubbdäck får användas från den 1 oktober till den 15 april. Om väglaget kräver det, får dubbdäck även användas under andra tidsperioder. Dubbdäck kan enligt lokal lagstiftning vara förbjudna att använda i delar av vissa städer.

  2. Lufttryck på vintern
    När det blir kallare sjunker även lufttrycket i däcket. Om det har trycket 2 bar i 20 grader så visas trycket 1,8 bar om det är nollgradigt.
    Vårt råd:
    Om du fyller på luft utomhus på vinter: följ fordonstillverkarens rekommendationer
    Om du fyller på luft inomhus på vintern: lägg till 0,2 bar extra på fordonstillverkarens rekommendation. På så sätt kompenserar du för det kalla vädret och får korrekt lufttryck.

  3. Bilunderhåll på vintern
    Den bästa tidpunkten att utrusta bilen för de kalla månaderna är i god tid innan vintern kommer. Snö, is, grus och salt på vägarna kan ge bestående skador på din bil. Även vindrutan måste tåla temperaturskillnaderna och det kan vara en bra idé att täcka den med t.ex. en tidning.

  4. Säkerhet för vindrutan
    Ett litet stenskott på rutan kan orsaka en stor spricka när temperaturen faller. Se till att laga det innan vintern kommer för att undvika detta. Körförhållanden försämras ändå så pass mycket vintertid att du inte behöver en spricka i vindrutan för att hindra sikten. Kontrollera även vindrutetorkarna.

  5. Rengöring av framrutan vintertid
    Som du vet blir vindrutan lätt smutsig vintertid. Se till att du har tillräckligt med spolarvätska och att spolmunstyckena är rätt vinklade. Tänk också på att inte späda ut spolarvätskan med alltför mycket vatten då det gör att den fryser lättare.

    - Kontrollera batteriet ofta. Låga temperaturer försämrar prestandan.
    - Kontrollera oljenivån
    - Tvätta bilen regelbundet då den är utsatt för rost från allt salt på vägarna
    - Kontrollera bromsarna - bromssträckan förlängs på vintern
    - Kontrollera lysena - det är mörkt längre tid på vintern

vinter banner

Vad ska man tänka på när man kör på vintern?
 

  1. Var alert, sänk farten och behåll kontrollen
    Vinterkörning är extra krävande av dig som förare, anpassa dig efter väderförhållanden och väglag.
  2. Säkerhet är högsta prioritet
    Vinterkörning ställer extra krav på ditt fordon och dig som förare. Se till att du är väl förberedd på det som kommer.
  3. Var medveten om dina egna och dina medtrafikanters begränsningar
    - Anpassa hastigheten till väder och väglag
    - Håll avståndet till bilen framför
    - Planera din körning och undvik hastiga inbromsningar
  4. Inbromsning
    Det är viktigt att köra försiktigt och ha goda marginaler för snabba inbromsningar.
    - Undvik kraftiga inbromsningar och accelerationer.
    - Kör försiktigt utan hastiga svängar.
    - Om du inte har ABS: Bromsa försiktigt  och successivt för att undvika att hjulen låser sig. Om du har ABS: Bromsa kraftigt tills bilen står helt stilla.
    - Använd låga växlar i uppförsbacke för att behålla greppet.
  5. Dragförmåga
    För att undvika att förlora greppet när du kör iväg är det viktigt att accelerera gradvis. Om hjulen släpper, lägg i en högre växel.
  6. Kurvtagning
    Sakta ner före kurvan. För att undvika att däcken släpper, styr med en konstant och mjuk rörelse. Håll en låg och konstant hastighet.
  7. Tappat grepp på framhjulen
    För att återfå greppet på framhjulen, sänk hastigheten genom att släppa på gasen. Om det behövs, bromsa lätt utan att låsa hjulen.
  8. Tappat grepp på bakhjulen
    Om bilen tappar greppet på bakhjulen (men har grepp i fram), accelerera försiktigt om bilen är framhjulsdriven. På en bakhjulsdriven bil släpper du gasen tills du har återfått greppet. Därefter accelererar du för att återfå farten. Du skall överhuvudtaget inte bromsa!

 



Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.