banniere-reglementation-france

Vinterkörning – vanliga frågor

Användning:

När bör jag kontrollera mitt däcktryck?

Vinterdäckens lufttryck bör kontrolleras åtminstone en gång i månaden. Du bör också kontrollera däcken innan du påbörjar en längre resa eller när bilen är tungt lastad. Däcktrycket ska justeras på kalla däck och ökas med 0.3 bar i förhållande till bilverkarens rekommendation.   

Hur kan jag skydda mina vinterdäck på bästa sätt under sommaren?

Däcken skall förvaras mörkt och svalt. 

Innan du lägger undan vinterdäcken för sommaren bör du kontrollera deras skick. Spruckna däck gör inte ett lika bra jobb, även om de inte har nått sin slitagegräns. 

 

Var ska jag förvara mina vinterdäck?

Dina vinterdäck måste förvaras på ett lämpligt sätt så att de är skyddade tills du ska använda dem nästa gång. 

 

Det bästa är att förvara dem:

 

  • på en ren, torr, mild och ventilerad plats där de inte utsätts för direkt solljus eller väder och vind.
  • där det inte finns kemiska ämnen, lösningsmedel eller oljor som kan skada gummit.
  • där det inte finns något som kan sticka hål på gummit (spikar, stickor osv.).
  • där det inte finns några värmekällor, flammor, brinnande föremål eller någon utrustning som kan orsaka gnistor eller en plötslig strömökning. 
  • där det inte finns någon ozonkälla (transformator, elmotor, svetsmaskin osv.). 
  • där det inte finns något som kan klämma däcken.

Hur ska jag förvara mina vinterdäck?

Om du har tillräckligt med plats i garaget kan du förvara vinterdäcken i staplar, helst på pallar, på en plats där de inte blir klämda. 

 

Om du inte har tillräckligt med utrymme hemma för att förvara dina däck på ett bra sätt kan det vara bra att känna till att de flesta däckåterförsäljare erbjuder däckförvaring. Hör dig för i din lokala däckbutik.

 

Om dina vinterdäck redan har fälgar monterade och du har utrymme att förvara dem på bör du ställa dina luftfyllda däck upprätt eller lägga dem bredvid varandra på hyllor, i ett enda lager.

 

En annan lösning är att lämna förvaringen och underhållet av dina vinterdäck till ett proffs, t.ex. din däckåterförsäljare.

Hur ska jag förvara mina däck med monterade fälgar?

Om dina vinterdäck redan har fälgar monterade och du har utrymme att förvara dem på bör du ställa dina luftfyllda däck upprätt eller lägga dem bredvid varandra på hyllor.

 

En annan lösning är att lämna förvaringen och underhållet av dina vinterdäck till ett proffs, t.ex. din däckåterförsäljare.

Slits vinterdäck snabbare än sommardäck?

Tvärtemot vad många tror slits inte vinterdäck som används i vinterförhållanden snabbare än sommardäck som används under sommarmånaderna, och detta gäller för de flesta märken.

 

Tack vare avancerad teknik är Michelins high performance-vinterdäck garanterade att hålla nästan lika länge som våra sommardäck

Hur ofta bör jag kontrollera om mina vinterdäck är slitna?

Oavsett däcktyp rekommenderas det att man gör regelbundna kontrollet av sina däck, till exempel som en del av det rutinmässiga underhållet av bilen.

Hur ofta bör jag ersätta mina vinterdäck?

Precis som med sommardäck kan vinterdäck användas ända tills graden av slitage når slitageindikatorn som finns på däckmönstret. I Sverige är detta 1,6 mm mönsterdjup för sommardäck och 3mm för vinterdäck.

 

Att byta däck i tid ger en betydande miljöpåverkan.

 

Du kan vara säker på att Michelin konstruerar däck med en betydande livslängd och som presterar på en hög nivå under hela den här tiden. När slitageindikatorn är nådd är det dags att byta däcken.

 

Som en försiktighetsåtgärd rekommenderar Michelin att man byter däck vart tionde år, även om skicket i allmänhet verkar bra vid en första anblick och de inte har nått slitageindikatorn.

Kan jag välja ett vinterdäck med ett hastighetsindex som är lägre än bilens maxhastighet?

Ja. Om bilen är utrustad med märkta vinterdäck (alptopp/snöflinga) vars hastighetsindex är Q eller högre.

 

Är det lagligt att använda dubbdäck?

Ja.
Dubbdäckslag 1 oktober-15 april
Under denna period är det tillåtet att använda dubbdäck. Skulle det vara så att vinterväglag råder innan eller efter dessa datum är det tillåtet att använda dubbdäck då också. 

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.