Michelin skapar framtida tillväxt med satsning på vätgas

2021-05-03

Michelin satsar på att bli framgångsrikt i utveckling och produktion av utsläppsfri drivteknik. Michelins framgångsrika historia inom däckproduktion sträcker sig 125 år tillbaka i tiden. Företaget driver framgångsrikt upp nya affärsområden jämsides med däcktillverkningen. Fokus här ligger primärt på vätgas som energibärare och den därtill hörande tekniken med bränsleceller.

Michelin har under 2019 investerat 1,4 miljarder kronor i Symbio tillsammans med Faurecia, en leverantör inom fordonsindustrin. Symbio är ett ambitiöst joint venture som i år bygger Europas största fabrik för produktion av bränslecellsystem i franska Saint-Fons utanför Lyon. Målet är att bli en av världens ledande leverantörer av teknik för användning i vätgasdrivna fordon, båtar och andra transportmedel.

–Vi har arbetat med teknik inom bränsleceller för vätgas i drygt 15 år, säger Peyman Sabet, VP affärsutveckling, Michelin Europe North. Målet är att skala upp produktionen för att sänka tillverkningskostnaderna. Vi samarbetar nära med Faurecia för att vårt gemensamägda dotterbolag ska bli en ledande leverantör med målet att uppnå en marknadsandel på 12 procent och en årlig försäljning på 15 miljarder kronor till år 2030.

Vision för hållbar rörlighet
Michelin och dess partner reagerar proaktivt på tidens utmaningar genom att fokusera på helhetslösningar som förenar människors och samhällets behov av mobilitet samtidigt som skyddet för miljön och klimatet prioriteras. Symbio drar nytta av Michelins och Faurecias expertis för att växa dynamiskt.

Symbio utvecklar för närvarande den fjärde generationen av sina bränslecellsystem. År 2025 kommer bolaget med sina 250 medarbetare ha kapacitet att producera drygt 20 000 bränslecellsystem.

Framgångar med originalutrustning
Initiala framgångar har uppnåtts med originalutrustningen StackPack S som sedan 2019 är standard i de två vätgasdrivna Renaultmodellerna: Kangoo Z.E Hydrogen och Master Z.E Hydrogen. Symbio utrustar också PSA-gruppens första vätgasdrivna kommersiella fordonspark med sitt StackPack-system. PSA kommer att introducera vätgasdrivna fordon för företagskunder under innevarande år. Symbio arbetar nära bilindustrin i flera projekt för att påskynda lanseringar av nya modeller med innovativa och effektiva vätgasdrivna energisystem.

MissionH24 - uthållighetstest i Le Mans
Michelin, Faurecia och Symbio vill visa resultat inom motorsporten. Därför är man huvudsponsorer till det storskaliga projektet MissionH24. Symbio demonstrerar att vätgasteknik kan leverera topprestanda under tuffa förhållandena som det världsberömda långloppet 24h LeMans. Ett högpresterande bränslecellsystem för Le Mans Prototype (LMP) är under utveckling. Den schweiziska tillverkaren GreenGT använder systemet och utrustar tävlingsekipaget med motor, transmission och batteri. Symbios ambitiösa satsning på motorsport innebär att man ska delta i loppet tillsammans med H24 racing teamet. Från och med 2024 ska racerbilsprototyper med ren vätgasdrift tävla i en egen klass i 24h LeMans.

Symbios StackPack-system
Under varumärket Symbios StackPack® System, tillverkar Symbio bränslecellsystem med skräddarsydda, förvaliderade nyckelkomponenter. Dessa är specifikt skräddarsydda för olika fordonskategorier när det gäller effektområde och energibehov.

  • S-versionen levererar 7-40 kW för användning i lätta nyttofordon och skåpbilar.
  • M-versionen med 40-80 kW är lämplig för lätta nyttofordon med större kapacitet och erbjuder mer kraftreserver för större skåpbilar, SUV:ar och speditionsföretag.
  • L-versionen är designad med 80 kW-0,5 MW och ett multi-stack-system för mindre lastbilar och tungviktare bland personbilar.

 

För fler nyheter och bilder, besök www.news.michelin.com
 

För mer information kontakta:

Maira Zöller, Presschef Norra Europa, Michelin. maira.zoeller@michelin.com  +49 152 54698848

Presskontakt: Hermine Bond, +46 70 720 09 71, hermine.bond@coast.se

Om Michelin

Michelin har, som det ledande företaget inom mobilitet, åtagit sig att förbättra sina kunders mobilitet på ett hållbart sätt genom att tillverka och distribuera de lämpligaste däcken, tjänsterna och lösningarna för att möta sina kunders behov. Michelin erbjuder också digitala tjänster, kartor och guider för att hjälpa till att göra resor till en rikare och unik erfarenhet. Michelin utvecklar också högteknologiska material som används i mobilitetsindustrin. Gruppen har sitt huvudkontor i Clermont-Ferrand i Frankrike, och är verksam i 170 länder, har mer än 123 600 anställda världen över och 71 tillverkningsanläggningar i 17 länder som tillsammans producerade 170 miljoner däck 2020. För mer information besök gärna vår hemsida www.michelin.com eller www.michelin.se

a3bf0b58f5f7656b 800x800ar

b5a96f1001e9fbd0 800x800ar

be775c9e3cf8237f 800x800ar

8c4f6a9f2c400a70 800x800ar

ad022ad8274d2348 800x800ar

b80bfdd8126ab74d 800x800ar

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.