Det finns inget fel väder – bara fel däck

Vintern tycks komma överraskande varje år. Plogbilar är inte beställda i tid och såväl yrkesförare som privatpersoner sitter fast i modden eller slirar av vägen. Även isiga vägar ställer till med svåra problem jämfört med sommarväglaget. För att påminna i god tid vill Michelin redan nu meddela vilka två greppfasta möjligheter som rekommenderas för vintersäsongen 2021.

MICHELIN X-Ice North 4 är en testvinnare i den ledande bilpublikationen Teknikens Världs vinterdäckstest för dubbdäck år 2020/2021. De tre föregående åren - 2018 till 2020 - utsågs detta vinterdäck med dubb till testvinnare i landets största dagstidning Aftonbladet.

Däcket ger ett stadigt grepp på isiga vägar och har uppmätt låga bullernivåer trots att det är utrustat med fler dubbar än vad som vanligtvis används. Publikationen Ny Teknik hyllar däcket för att dess kontroll på vintervägar med mycket god bromsförmåga på is. Till dessa egenskaper som ökar säkerhet och komfort tillkommer dessutom att MICHELIN X-Ice North 4 ger låg bränsleförbrukning, vilket är positivt för miljön, klimatet och ekonomin. 

–Det är viktigt att respektera de särskilda omständigheter som råder i stora delar av Sverige under vintern, säger Arne Sköldén, Miljö och trafiksäkerhetschef på Michelin Nordic. Både lös snö, packad snö och olika former av isbeläggning kräver bästa tänkbara däck som är anpassade för våra förhållanden. Vi uppmanar människor som framför fordon att välja vinterdäck med samma intresse och omsorg som de ofta ägnar sitt skoval under vintern för att inte halka eller frysa.

Behöver bilisten ett högkvalitativt vinterdäck utan dubb är MICHELIN X-Ice Snow ett val som gör vinterkörningen säkrare och mer komfortabel. Att köra på snö och is är för många utmanande med det sämre grepp och den längre bromssträcka dessa underlag medför.

MICHELIN X-Ice Snow är designat för maximal mobilitet på vinterväglag med god accelerationsförmåga både på lös och packad snö, en egenskap som ökar säkerheten. Däcket har prisats för sina köregenskaper och bromsförmåga på snöbelagd vägbana såväl som på is. 

MICHELIN X-Ice Snow har viktiga egenskaper vid körning under blandade väderförhållanden. Däcket har dokumenterad förmåga att minska risken för vattenplaning samt mycket goda köregenskaper och bromsförmåga även på torr vägbana.

–Experter hävdar att väder inte går att prognostisera med större säkerhet längre fram än tio dagar. Med däck som klarar både snöig vinter och torr vägbana, ökar naturligtvis säkerheten under hela den tidsperiod som man enligt lag måste ha vinterdäcken monterade på bilen i Sverige, säger Arne Sköldén.

Med däck från Michelin kan du köra säkert med god prestanda från det att de är nya och hela vägen ned till den lagliga gränsen, 3 millimeters mönsterdjup för vinterdäck. Det här bidrar till att användningen av material, resurser och pengar maximeras och ger tillgång till däckets hela potential, ökar säkerheten och dessutom minskar påverkan på miljön. En bilist som använder däcket ned till den lagliga gränsen drar även nytta av den fas när det ger lägst rullmotstånd.

De viktigaste däckråden för säker vinterkörning

  • Kontrollera dina vinterdäck i god tid innan säsongen, att mönsterdjup, slitagebild, eventuell dubbning och allmänt skick är tillräckligt bra för ytterligare en vinter.
     
  • Byt till vinterdäcken när dygnstemperaturen kommer under 7 plusgrader. Typiskt för perioden från november till mars.
  • Välj alltid nordiska vinterdäck om du är beroende av bilen i vardagen och behöver kommer fram i alla sorters väderlekar.
  • Ett vinterdäck är ett däck som är märkt med symbolen 3PMSF på däcksidan. Var noga med att kontrollera vad det är för regler som gäller i andra länder runt omkring oss om du planerar att resa utomlands.
  • Idag är det många olika typer av vinterdäck som är märkta med symbolen 3PMSF, inklusive det nya Europeiska All Season däcket Michelin CrossClimate2 och det Europeiska vinterdäcket Michelin Alpin 6. Detta gör det extra viktigt att du som bilist gör ett aktivt val i ditt köp av vinterdäck så du får den nivå av säkerhet på is och snö som du faktiskt är i behov av.

Presschef Michelin Nordic: Lotta WRANGLE
Telefon: 08-709 07 76, Mobil: 072-250 07 40, E-mail: lotta.wrangle@michelin.com

Som ledande däcktillverkare är Michelin engagerat i att förbättra sina kunders mobilitet på ett hållbart sätt genom att utveckla och marknadsföra de lämpligaste däcken, tjänsterna och lösningarna som motsvarar kundernas behov. Michelin tillhandahåller också digitala tjänster, kartor och guider som bidrar till att göra resan till en mer innehållsrik och unik upplevelse. Michelin utvecklar också högteknologiska material som används inom en rad affärsområden. Gruppen har sitt huvudkontor i Clermont-Ferrand i Frankrike, och är verksam i 170 länder, har mer än 123 600 anställda världen över och 71 tillverkningsanläggningar. Gruppen tillverkade cirka 170 miljoner däck 2020. (www.michelin.com) eller www.michelin.se

2021 10 08 news 1

2021 10 08 news 2

2021 10 08 news 3

2021 10 08 news 4

2021 10 08 news 5

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.