xin4 1 2x

Michelin X-Ice North 4 ­– Bäst i test tre av fyra år

När Vi Bilägare och Teknikens Värld testkört 2022 års vinterdäck placerar sig Michelin X-Ice North 4 återigen i topp. Bakom framgången står ett revolutionerande däckmönster och ca 250 dubbar av stål – vilket bäddat för ett däck med kortare bromssträcka, låg ljudnivå och förbättrat rullmotstånd.

Det är ingen slump att Michelin X-Ice North 4 blivit utsett till bäst i test i flera oberoende däcktester flera gånger om. Av de fyra senaste åren har Michelin X-Ice North 4 blivit bäst i test under tre år (2019, 2020, 2022). Cirka 250 dubbar bidrar till ett bra grepp, och faktum är att det är det stora antalet dubb som ger däcket de främsta konkurrensfördelarna.

”Som ett klassiskt vinterdäck är det svårslaget då is- och snögreppet är mycket bra samtidigt som stabilitet och komfort på barmark är riktigt bra.”, skriver Teknikens Värld (20/2022).

Även i finska däcktester presterar X-Ice North 4 riktigt bra. ”Fortfarande ett toppdäck från Michelin, även om det har några år på nacken. Däcket rullar lätt och tappar aldrig greppet oavsett situation.”, skriver finska Tekniikan Maailma.

Revolutionerande teknologi

Michelins nya dubbdäck X-Ice North 4 är revolutionerande på många vis. Inte minst i antalet dubb som utökats från ca 90 till ca 250 jämfört med föregångaren X-Ice North 3. Faktum är att det är det stora antalet dubb som ger däcket de främsta konkurrensfördelarna, eftersom det leder till en fem meter kortare bromssträcka jämfört med föregångaren, X-Ice North 3 som också presterat väl i däcktester. Bakom X-Ice North 4 ligger dock en helt annan teknologi för mönster och dubbplacering vilket ger bättre vinteregenskaper.

Särskilt utvecklat SUV-däck

Även SUV-varianten av X-Ice North 4 presterar bra i däcktester för 2022. ”X-Ice North 4 har länge varit bland de allra bästa. Så också i SUV-dimension. Mest imponerar fästet i längdled”, skriver Vi Bilägare i det däcktest som publicerades i september 2022.

Vidare skriver Vi Bilägare: ”Michelin passar dig som söker bra is- och snögrepp kombinerat med god komfort. Utöver lågt vägbuller finns här en linjär styrreaktion och bekväm rakt fram-stabilitet. Detta är också testets mest lättrullade däck.”

Totalt får Michelin 82 av 100 möjliga poäng i Vi Bilägares test, vilket gör Michelin X-Ice North 4 SUV till bäst i klassen när det gäller dubbade vinterdäck för din SUV.

Nytt däckmönster

Däckmönstret i X-Ice North 4 har specialdesignats för att tillåta ett stort antal dubbar, både i mitten och i skuldran av däckmönstret. Totalt finns 22 möjliga parallella dubblinjer, jämfört med tio linjer hos föregångaren X-Ice North 3. Den senaste generationen v-format däckmönster har tagits fram för att bättre tillåta evakuering av is- och snöpartiklar vilket ger däcket extra bra väghållning. Det nya däckmönstret ihop med dubbplaceringen och gummiblandningen säkerställer att däcket uppträder stabilt och säkert på alla underlag.

Låg ljudnivå

Jämfört med andra toppdäck i premium-segmentet håller Michelin X-Ice North 4 en lägre ljudnivå. Detta tack vare det patenterade däckmönstret som optimalt placerar dubben över hela däckets bredd för att både få en låg ljudnivå och bra fäste framför allt på snö och is. Att däcket går tyst mot alla typer av underlag ger en ökad körkomfort.

”Kupébullret mäts med decibelmätare som ”spelar in” ljudet vid förarens öron under tio sekunder, men den subjektiva bedömningen av vägljudet väger tyngst i betyget. Michelin är klart tystast i både mätvärde och för örat.”, skriver Vi Bilägare i september 2022.

Förbättrat rullmotstånd

Det nya däcket har 19% lägre rullmotstånd än föregångaren och detta tillsammans med Michelins erkänt långa livslängd leder till betydande bränslebesparingar. För att däcket ska fungera optimalt krävs att du håller rätt lufttryck i däcket. Ett korrekt fyllt däck förbättrar säkerheten, är mer ekonomiskt under körning och är dessutom bättre för miljön. 

Hitta rätt dimension

Michelin X-Ice North 4 finns i 68 olika dimensioner, medan Michelin X-ICE North 4 SUV finns i hela 89 olika dimensioner. Att välja rätt dimension till din bil är avgörande för att däcket ska fungera och hålla så bra som möjligt. För att hitta rätt däckdimension kan du antingen titta i bilens registreringsbevis, eller titta på de däck som redan sitter på bilen i dag. Alla däck är märkta med en däckdimension. Här kan du få hjälp med att hitta rätt däckdimension till dina vinterdäck. 

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.