Michelin X-Ice North 4 - Bäst i test bland vinterdäck 2019

När Aftonbladet testkört 2019 års vinterdäck placerar sig Michelin X-Ice North 4 i topp. Bakom framgången står ett nytt däckmönster och fler dubbar - vilket bäddat för ett däck med kortare bromssträcka, låg ljudnivå och förbättrat rullmotstånd.

Michelins nya dubbdäck X-Ice North 4 är revolutionerande på många vis. Inte minst i antalet dubb som utökats från 90 till 250 jämfört med föregångaren X-Ice North 3. Faktum är att det är det stora antalet dubb som ger däcket de främsta konkurrensfördelarna, eftersom det leder till omkring två meter kortare bromssträcka på is jämfört med närmaste konkurrent. X-Ice North 4 är en uppföljare till dess föregångare X-Ice North 3 som också presterat väl i däcktester. Bakom X-Ice North 4 ligger dock en helt annan teknologi för mönster och dubbplacering vilket ger bättre vinteregenskaper.

Lyckade testresultat

Den 7 oktober 2019 publicerades Aftonbladets stora test av vinterdäck. Själva däcktestet, som omfattar både dubbade och odubbade vinterdäck, genomfördes i finska Ivalo cirka 30 mil norr om Polcirkeln och Rovaniemi. För att göra testet så rättvist som möjligt vet föraren inte vilket däck som sitter på bilen, inte ens om det är odubbat eller dubbat. Snabbt står det dock klart att dubbdäck sticker ut när det handlar om grepp på snö och is. ”Dubbdäcken ger dig den extra säkerhet du behöver om du blir överraskad av plötslig halka.”, skriver Aftonbladets testförare Robert Collin.

Eftersom testet är ett blindtest vet föraren inte heller att det är Michelin Ice X-North 4 som utmärker sig i testet. ”Supertryggt. Gör det jag vill. Styr exakt. Bromsar snabbt. Släpper en aning bak, men alltid kontrollerat. Ett riktigt bra däck. Dessutom supersnabbt.”, noterar Robert Collin.

Däcktestet som Aftonbladet genomfört innehåller olika vägunderlag. Det samlade resultatet tyder på en klar vinnare; Michelin Ice X-North 4. Tätt därefter följer Continental IceContact 3, Hankook Winter I*Pike RS2 och Nokian Hakkapeliitta 9. Det som skiljer Michelin från sina konkurrenter är främst egenskaperna på is. Här tar Michelin en klar ledning, mycket tack vare att däcket har mer än 50 dubb fler än konkurrenterna.  ”Michelins dubbdäck är makalöst bra på isig väg. Inte ens värsta frosthalkan leder till problem.”, sammanfattar Collin.  

aftonbladet

Fler dubbar ger bättre fäste

Michelin X-Ice North 4 består av 250 dubbar av stål. Närmast bland konkurrenterna är Bridgestone Noranza 001 med 196 dubbar, följt av Nokian Hakkapelitta 9 som består av 194 dubbar. Detta gör Michelin X-Ice North 4 till det däck med flest dubbar på marknaden för personbilsdäck. Att dubben är fler jämfört med många andra däck ger en extra säkerhet när du kör på isigt eller halkigt underlag.


”Michelins nya däck är det bästa dubbdäck vi någonsin kört på is. Superlätt att köra även när det är riktigt halt.” skriver Robert Collin efter det omfattande däcktestet. Collin skriver också: ”En hel del dubbdäck greppar rejält. Continental som vanligt. Nokian Hakkapelliita lika väntat. Hankook och några till. Och så ett som får isen att likna barmark. Mäktigt! Michelin har gjort läxan.”

Nytt däckmönster

Däckmönstret i X-Ice North 4 har specialdesignats för att tillåta ett stort antal dubb, både i mitten och i skuldran av däckmönstret. Totalt finns 22 möjliga parallella dubblinjer, jämfört med tio linjer hos föregångaren X-Ice North 3. Den senaste generationen v-format däckmönster har tagits fram för att bättre tillåta evakuering av is- och snöpartiklar vilket ger däcket extra bra väghållning.
– Det nya däckmönstret ihop med dubbplaceringen och gummiblandningen säkerställer att däcket uppträder stabilt och säkert på alla underlag, berättar Klas Lindén, produktexpert på Michelin.

Kort bromssträcka

Tack vare den patenterade dubbteknologin har Michelin X Ice North 4 en bromssträcka som är 3,7 meter kortare än konkurrenternas, testat i en hastighet av 30 kilometer i timmen. När däcket har rullat 1000 mil är skillnaden ännu större – nu ligger den på 4,8 meter kortare än de främsta konkurrenternas.

Låg ljudnivå

Jämfört med andra toppdäck såsom Continental, Nokian och Hankook håller Michelin X-Ice North 4 en lägre ljudnivå. Detta tack vare det patenterade däckmönstret som optimalt placerar dubben över hela däckets bredd för att både få en låg ljudnivå och bra fäste framförallt på snö och is. Att däcket går tyst mot alla typer av underlag ger en ökad körkomfort. ”X-Ice North 4 är det tystaste dubbdäcket samt det allra fräschaste efter att alla tuffa testmoment var avklarade.”, skriver Vi Bilägares testförare Nils Svärd efter att ha placerat Michelin på en andraplats i sitt årliga däcktest som publicerades i september 2019.

Förbättrat rullmotstånd

Det nya däcket har 19% lägre rullmotstånd än föregångaren och detta tillsammans med Michelins erkänt långa livslängd leder till betydande bränslebesparingar. För att däcket ska fungera optimalt krävs att du håller rätt lufttryck i däcket. Ett korrekt fyllt däck förbättrar säkerheten, är mer ekonomiskt under körning och är dessutom bättre för miljön. 

Hitta rätt dimension

Michelin X-Ice North 4 finns i 58 olika storlekar. Att välja rätt dimension till din bil är avgörande för att däcket ska fungera och hålla så bra som möjligt. För att hitta rätt däckstorlek kan du antingen titta i bilens registreringsbevis, eller titta på de däck som redan sitter på bilen i dag. Alla däck är märkta med en däckdimension.

En däckdimension kan se ut ungefär såhär; 185/65 R15. 185 anger däckets bredd i millimeter, medan 65 är däcksidans höjd i procent av däcksbredden. Bredden på däcket i millimeter mäts från däckets bredaste punkt på utsidan till den bredaste punkten på insidan. R betyder radialdäck. Alternativet är det mer sällsynta diagonaldäck men detta används nästan uteslutande för släpvagnar. 15 anger fälgens diameter i tum, och här är det viktigt att dimensionen på däcket stämmer överens med fälgens storlek. Här kan du få hjälp med att hitta rätt däckdimension till dina vinterdäck. 

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.