old guide

MICHELIN NORDIC GUIDE


2019 års stjärnrestauranger i Sverige

3 stjärnor

Frantzén - Stockholm

 

 

michelin wifi help lnk

2 stjärnor

Vollmers, Malmö
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Aloë, Stockholm
Gastrologik, Stockholm
Oaxen Krog, Stockholm

1 stjärna

bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Thörnströms kök, Göteborg
28+, Göteborg
SAV, Malmö
Agrikultur, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Etoile, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
PM & Vänner, Växjö

Stjärnregn sedan 2014

När den nordiska Michelin-guiden startade hade den 39 stjärnrestauranger men ingen med tre stjärnor. Sedan dess har det gått uppåt. De nordiska länderna kan idag stoltsera med att ha tre trestjärniga restauranger, Frantzén i Stockholm, Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo. Dessutom har vi 10 tvåstjärniga och 51 enstjärniga restauranger på våra breddgrader.

Historien om Michelin-guiden

Allt började 1900 när Michelin-bröderna André och Édouard, i ett försök att få de nybakade franska bilförarna att uppleva landsbygden och livet bakom ratten, introducerade sin guidebok med information och tips var bilister kunde få hjälp med sin bil om de stötte på problem samt var de kunde äta och sova.

Michelins guide inkluderade vägkartor, bensinstationer längs vägarna, naturligtvis råd om däckbyten och en lista över bra ställen att bo och äta på resan. Under de kommande två decennierna delades Michelin-guiden ut gratis till bilister i Frankrike. Det var först 1920 som den första Michelin-guiden började säljas och kostade då sju franc. 1926 började guiden sin snart 100-åriga tradition med att dela ut stjärnor till restauranger, då Michelin-bröderna anlitade den första av en lång rad av sina mytomspunna restauranginspektörer.

Här kan du läsa mer om Michelin guidens historia

Du använder en webbläsare som inte stöds
Du använder en webbläsare som inte stöds av den här webbplatsen. Detta innebär att vissa funktioner kanske inte fungerar som avsett. Detta kan orsaka avvikande beteenden när du surfar på webbplatsen. Använd eller uppgradera/installera en av följande webbläsare för att få tillgång till alla funktioner på webbplatsen.